Facebook

Door Chloë van der Smitte 25 november 2019

Met de feestdagen in zicht, worden de verlanglijstjes al druk samengesteld door de jonge Eindhovenaren onder ons. Barbiepop hier, Batman daar… Als het aan de Eindhovense Vera Wolf (39) ligt, staat daar straks ook iets anders op. Als hout- en speelgoeddokter geeft Vera met haar team aan vrijwilligers afgedankt speelgoed een tweede leven: “Waarom nieuw kopen als er al zoveel moois is gemaakt?”

Vera Wolf vindt het belangrijk om duurzaam houten speelgoed op de kaart te zetten. En dat doet ze in haar eigen speelgoedzaak De Grote Wolf bij Plan-B. “Wij verkopen oerdegelijk kwaliteitsspeelgoed. Houten speelgoed dat leeft. Speelgoed dat ooit is gebruikt in een kleurrijke fantasie van een zoon of dochter.”

Gedoneerd speelgoed

Hoe is Vera in dit ‘houten’ wereldje terechtgekomen? “In de speelgoedzaak kreeg ik vaak kapot of incompleet speelgoed aangeboden. Ik ben toen gaan nadenken over een oplossing. Ik heb toen het concept ‘houtenspeelgoeddokters’ bedacht en vervolgens contact gezocht met vrijwilligers van de gemeente en zorgorganisatie Severinus. Ik kreeg via Kringloop De Kempen, mijn (groot)ouders, peuterspeelzalen en scholen speelgoed gedoneerd zodat het niet op de afvalberg terecht zou komen. ”

Dagbesteding

Met dit concept geeft Vera mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt een nieuwe dagbesteding. “Vrijwilligers van de gemeente Eindhoven het superleuk om met hout te werken. Zonder enige arbeidsdruk blazen zij het speelgoed weer nieuw leven in.”

Zo ziet een dag als speelgoeddokter eruit

Speelgoeddokter zijn, dat klinkt heel spannend. Maar hoe ziet zo’n dag er nou eigenlijk uit? “Op het moment dat we speelgoed ontvangen, krijgt diegene als bedankje voor zijn donatie een kortingsbon van De Grote Wolf. Daarna wordt het speelgoed goed nagekeken door een van onze vrijwilligers. Diegene bepaalt wat er vervolgens mee moet gebeuren. Speelgoed wordt hier ter plekke in onze houten werkplaatsje gemaakt door Eric. Hij gaat heel zorgvuldig te werk en let goed op de veiligheid van het speelgoed. Er moet natuurlijk weer veilig mee gespeeld worden. Als het eenmaal gemaakt is, wordt het via de winkel weer verkocht en we doneren ook items aan goede doelen.”

Schuren en zagen

Vera: “We schuren enorm veel afgeleefd speelgoed. Diertjes en puzzelstukjes zagen we opnieuw met de figuurzaag en poppenwagens krijgen bijvoorbeeld nieuwe handvatten. Ook bewaren we kapotte onderdelen. Deze kunnen we vaak aan items toevoegen zodat het weer een compleet product wordt. Denk aan wielen, blokken, poppetjes, ballen, staafjes en nog veel meer.”

Niet kapot te krijgen

Vera legt uit dat je van houten speelgoed enorm lang plezier kunt hebben. “Het is oerdegelijk, niet kapot te krijgen én tijdloos. Met houten speelgoed wordt de fantasie van het kind ook geprikkeld omdat er geen geluid of licht van afkomt. Verder is houten speelgoed leuk voor jong en oud, het is een feest der herkenning. En niet onbelangrijk: het speelgoed behoudt zijn waarde. We leven in een wegwerpmaatschappij waarbij we geen tijd en ruimte nemen om iets te repareren. Met een tube houtlijm kan houten speelgoed generaties meegaan.”

Tips voor Sint en de Kerstman

Tot slot zijn we benieuwd of Vera nog tips heeft voor de Sint of de Kerstman. “Mijn eerste vraag is: ‘Waarom nieuwe cadeau’s kopen?’ Je kunt het ook tweedehands aanschaffen of bijvoorbeeld een ruilfeest organiseren met andere ouders. Kies vooral voor degelijk speelgoed voor je kinderen. Goedkoop, vaak plastic speelgoed gaat snel kapot en belandt meteen in de kliko. Als je bewust bezig bent met de aanschaf en echt nagedacht hebt of de kids er iets mee kunnen, dan ben je op de goede weg.”