Facebook

19 februari 2019 , Zootjegeregeld, Magreet Schijvens

https://www.zootjegeregeld.nl/vera-geeft-speelgoed-opknapbeurt-en-tweede-leven/

Waarom nieuw, duur speelgoed kopen, als er al zoveel mooie spullen gemaakt zijn? Dat dacht Vera Wolf – de Groot toen zij met veel enthousiasme een winkel begon waarin zij houten kwaliteitsspeelgoed een tweede leven geeft. De Eindhovense onderneemster is één van de enthousiaste volgers van Zootje Geregeld. We raakten met haar aan de praat over hoe haar duurzame droom werkelijkheid werd.

Waar komt jouw groene visie vandaan?

Als kind werd bij mij thuis duurzaamheid met de paplepel ingegoten. Er werd pas iets nieuws gekocht of weggegooid als we 100% zeker wisten dat het niet meer hergebruikt kon worden. Die denkwijze geef ik door aan mijn eigen kids Julia (2015) en Lucas (2012).

Hoe heb je van je idealen je werk gemaakt?

Ik werkte vele jaren in de IT, maar ergens kriebelde er iets in me. Ik wilde iets doen dat er écht toe doet. Ik vond het altijd al leuk om spulletjes te verkopen. Zo deed ik mijn hele leven al fanatiek mee aan de vrijmarkt op Koninginnedag. Toen ik me realiseerde hoeveel speelgoed er bij mijn twee kinderen doorheen gaat, ging er een lampje branden. In 2015 waagde ik de stap en opende ik mijn webwinkel.

Waarom houten speelgoed?

Ons huis groeide dicht met het plastic speelgoed van onze kinderen. Het ging snel kapot en alles dat op batterijen werkte ontnam hun fantasie. Toen ging ik maar eens Marktplaats en kringloopwinkels afstruinen. Hier vond ik zoveel mooi houten speelgoed! Niet alleen voor mijn eigen kinderen, maar ook om door te geven of verkopen.

En zo werd je winkel De Grote Wolf geboren…

Een shop vol met degelijk, betaalbaar, schoon kwaliteitsspeelgoed dat in perfecte staat is. Het motto is: samen consuminderen door hergebruik.

Struin je nog steeds zelf alle kringloopwinkels af?

Inmiddels hoef ik niet meer opzoek naar speelgoed en komt er van alles op me af. (Groot)Ouders, kinderdagverblijven, gastouders… uit allerlei hoeken krijg ik speelgoed gedoneerd dat anders weggegooid zou worden. Daarnaast werk ik samen met een kringloopwinkel die incompleet speelgoed bewaart voor mij.

Kapot en incompleet speelgoed? Dat klinkt niet zo aantrekkelijk…

Toch wel! Want met een kleine opknapbeurt kan er nog een tweede, derde, vierde leven mee gespeeld worden. Ik werk samen met een aantal stichtingen die vanuit hun dagbesteding het speelgoed repareren.

Je hebt dus een team van speelgoeddokters achter je staan.

Inderdaad! Dit zijn jongeren die een ambacht leren om weer terug te keren naar de werkmaatschappij. Dit speelgoed verkopen zij voor hun eigen stichting. Daarnaast werk ik samen met een gepensioneerde meneer die het houten speelgoed een opknapbeurt geeft.

Krijg je alleen ouders met hart voor duurzaamheid over de vloer?

Nee hoor, mijn doelgroep is heel breed: allerlei mensen die letterlijk en figuurlijk op de kleintjes letten. Naast ouders zijn er ook veel opa’s en oma’s, gastouders en peuterspeelzalen die hun (klein)kinderen/opvangkinderen degelijk speelgoed gunnen.

Waar kunnen we je vinden?

Je bent altijd welkom in mijn webshop en op afspraak kun je je bestelling ophalen in mijn werkstudio in Eindhoven. Alle cadeautjes pak ik feestelijk voor je in. Mocht je opzoek zijn naar iets speciaals kun je altijd contact met me opnemen want niet al het speelgoed staat online.

Hergebruik je naast het speelgoed nog meer?

Via de webshop verstuur ik houten speelgoed alleen in gebruikte dozen, inpakpapier en verpakkingsmateriaal. Kortom, niks gaat de afvalbak in en alles wordt hergebruikt.

Je vindt Vera en haar winkel op https://degrotewolf.com/. In 2018 won zij de Libelle STER-verkiezing.