Facebook

Eenpitters 17 De Grote Wolf / Vera Wolf-de Groot
Zaterdag 22 december 2018 , Bart Assies

Sinds 2016 heeft Vera Wolf-de Groot haar eigen winkel voor gebruikt houten speelgoed, De Grote Wolf. ‘Consuminderen door hergebruik’ is het motto van dit initiatief, dat onlangs werd beloond met de Libelle Ster 2018.

“Houten speelgoed is goed voor kinderen”, zegt Wolf stellig. “Het prikkelt hun fantasie. Ze kunnen er eindeloos mee spelen. Daarnaast is houten speelgoed duurzaam. Het gaat niet snel kapot en je kunt het doorgeven als je er niet meer mee speelt.“ Wolf blijkt een energiek pleitbezorger van ‘ingespeeld’ houten speelgoed. Dat is niet alleen ingegeven door commerciële belangen, haar ondernemerschap is ook maatschappelijk gedreven. “Ik wil het taboe op het geven van ‘ingespeeld’ speelgoed doorbreken, zeker met de dure feestdagen voor de deur. Ik wil ouders bewust maken van de mogelijkheden door mooi en kwalitatief goed houten speelgoed te bieden.”

Wolf koopt zelf in, maar krijgt ook regelmatig gebruikt houten speelgoed. Kapotte stukken worden via instellingen als Zorgbureau Brabant vakkundig gereviseerd door ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Voor specialistisch werk doet ze een beroep op houtbewerker Maarten Leys. Ze laat voorbeelden zien: een sjoelbak waar geen schijven meer bij waren is nu weer compleet en een lief poppenwagentje is voorzien van een nieuwe kap. Wolf heeft niet alleen kinderspeelgoed in de aanbieding. “Er zijn spellen voor alle leeftijdscategorieën. Schaakborden bijvoorbeeld. Of een mikadospel – als het maar van hout is. Er komt hier veel binnen. Lang niet alles komt in de winkel. Regelmatig doneer ik aan stichtingen als JeM, die zich inzet voor jonge moeders.”

In 2016 is Wolf met haar winkel begonnen. “Ik werkte in de IT, maar dat vond ik op den duur niet bevredigend. Na zeventien jaar was het wel mooi geweest, en ben ik bij mezelf te rade gegaan. Toen ik klein was wilde ik altijd een eigen winkeltje hebben en zo ben ik op dit idee gekomen. De keus voor houten speelgoed kwam door mijn kinderen. Zij speelden altijd met veel plezier met houten treinen, blokken, noem maar op. Dat vond ik inspirerend.” Wolf begon thuis vanaf haar zolder. In het begin stond ze regelmatig op duurzame markten, zoals de Feel Good Market op Strijp-S, om haar missie over duurzaamheid en hergebruik uit te dragen.

Het bedrijf was zo’n succes dat het thuis al snel te veel ruimte nam. Daarom verhuisde De Grote Wolf twee jaar geleden naar de Hurksestraat. Daar eindigt dit succesverhaal echter niet. In oktober werd Wolf voorgedragen voor de Libelle Ster 2018, en 3 december jl. was het zover. Wolf toog met haar moeder naar Den Haag voor de prijsuitreiking. ”Dat was groot, jôh! Ik had me dat helemaal niet gerealiseerd. Op een goed moment werd ik op het podium gevraagd. Een zoen van Erica Terpstra en een bronzen beeld van zo’n negen kilo! Ik had de Libelle Ster 2018 gewonnen.” Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vrouwen die zich onderscheiden met maatschappelijk ondernemen. Eenpitter Vera Wolf-de Groot is zo’n vrouw.