Facebook

Posted by Kathelijn Hendrikse | 12 december 2018 | zero waste

Vera Wolf – de Groot heeft een speelgoedwinkel. En niet zomaar één. De (online) winkel verkoopt alleen maar houten speelgoed dat al een leven achter de rug heeft. Je kunt er speelgoed kopen en gebruikt speelgoed doneren (op afspraak). Vera’s missie: het taboe doorbreken op tweedehands speelgoed. Vorige week won Vera de Libelle Ster 2018 prijs. Tijd om haar te vragen wie ze is en wat haar drijft. 

Speelgoed vaak een wegwerpartikel

“Ik ben Vera Wolf – de Groot. Ik ben 38 jaar en in mei 2016 startte ik met mijn onderneming ‘De Grote Wolf’. Als moeder viel het me op dat kinderen vaak veel plastic speelgoed hebben en krijgen, maar dat het uiteindelijk een wegwerpartikel wordt. Ik vond dat dat anders moest en kon. Voor mijn eigen kinderen koos ik daarom voor houten speelgoed en wilde dat ook aan anderen aanbieden. Bovendien stond ik op een punt in mijn carrière dat ik een switch wilde maken. Ik wilde weg uit de IT-sector, want ik was niet happy met wat ik deed.”

Op een zolderkamertje gestart

“Vanuit de ww begon ik ‘De Grote Wolf’. Eerst nog op een zolderkamer, gewoon vanuit mijn huis. Overal ging ik houten speelgoed inkopen en bood het vervolgens te koop aan. Het liep goed en het werd steeds groter, waardoor ik op zoek moest naar een ruimte. Want hoe gezellig ook, het alsmaar over de vloer hebben van mensen thuis, werkte niet goed. Ook merkte ik dat er markt voor was: echt veel mensen gaan voor duurzaam speelgoed.”

Duurzaam houten speelgoed

“Pas nu, 2,5 jaar later, weet ik wie mijn doelgroep precies is. Het zijn ouders, of grootouders, mensen met een antroposofische visie, of mensen met een kleine  portemonnee die toch duurzaam houten speelgoed willen kopen voor de (klein)kinderen. Ze kopen het bij ‘De Grote Wolf’, omdat we kwaliteit garanderen en daarmee onderscheiden we ons van een kringloopwinkel of marktplaats. Ik wil een oerdegelijk product aanbieden, dat niet kapot is of gaat. En dat betaalt zich uit: in al die tijd heb ik pas 1 keer iets teruggestuurd gekregen.”

Voor iedereen

“Houten speelgoed heeft zoveel te bieden: het is educatief, prikkelt de fantasie, het creëert spel, en het is er voor jong en oud. Veel mensen denken: niks voor mij, mijn kind is al 5, houten speelgoed is toch voor baby’s? Maar niets is minder waar: kijk maar naar poppenkasten, houten stelten, tangrammen, of puzzels..”

Sociale samenwerkingen

“Ik werk samen met stichting Severinus, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De mensen met wie ik daar samenwerk schuren het houten speelgoed weer mooi op. Ook met zorgbureau Brabant werk ik samen, een zorginstelling voor jongeren met (sociale) problemen.  De jongeren repareren speelgoed dat kapot is.  Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen daardoor een vak leren. Ook werk ik samen met een gepensioneerde meneer die een passie voor hout heeft. Hij maakte bijvoorbeeld een heel mooie houten wolf van afvalhout.”

Niets weggooien

“Het begon met de verkoop van houten speelgoed. Inmiddels is de Grote Wolf uitgegroeid tot een heel circulair concept: niets gaat naar de afvalberg. Zo wordt bijvoorbeeld al het speelgoed dat via de webshop wordt verstuurd, ingepakt met hergebruikt verpakkingsmateriaal.”

Bewustwording

“Ik probeer een verandering teweeg te brengen. Ouders bewust te maken. Daar ga ik de Libelle Ster 2018 prijs daarvoor inzetten. Koop niet altijd nieuw, is daarbij mijn motto. Er is helaas nog altijd een taboe op tweedehands speelgoed. Vooral bij het geven van speelgoed aan andere kinderen. Ouders kopen dan al snel iets nieuws. Ik zou het geweldig vinden als ouders gaan zeggen: Koop niks voor mijn kind, het heeft al genoeg. Less is more. Pas dan gaan we de afvalberg kleiner maken. Dat is mijn drive. Samen consuminderen door hergebruik. Dat is mijn oproep aan ouders.”

Heb je ook duurzaam houten speelgoed op je zolder staan? Je bent altijd welkom om het langs te brengen bij Vera. Vera zorgt dat het mooie speelgoed wordt opgeknapt en een tweede leven krijgt. Ben je op zoek naar een duurzaam kado? Kijk dan eens op De Grote Wolf