Facebook
Interview: Merel Brons

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die met haar bedrijf de wereld een beetje mooier maakt. Vera Wolf (38) doet dat met De Grote Wolf, een winkel die houten speelgoed een tweede leven geeft. Samen consuminderen door hergebruik.

“Ik werkte zeventien jaar in de IT-sector, maar ik heb me nooit echt happy gevoeld. Ik deed niets wat er echt toe dééd en dat wilde ik wel. Toen ik tweeënhalf jaar geleden afscheid nam van mijn vaste baan, lag opeens de toekomst open. Het verkopen van spulletjes heb ik altijd leuk gevonden, maar ik wilde niet zomaar “iets” gaan verkopen. Zolang ik me kan heugen zat ik iedere Koninginnedag op een kleedje op de plaatselijke vrijmarkt. Toen ik zag hoeveel speelgoed er bij mijn kinderen van drie en zes in huis was, wilde ik daar iets mee. Vooral het  plastic speelgoed stond me tegen. Het ging snel kapot en ons huis groeide ermee dicht, daarnaast nam het plastic de fantasie weg van mijn kinderen door alle batterijen. Ik besloot op Marktplaats en in kringloopwinkels op zoek te gaan naar mooi houten, duurzaam speelgoed. Voor mijn eigen kinderen maar ook om door te verkopen. Ik vond zoveel moois. Als er speelgoed gedoneerd werd dat een opknapbeurt nodig had, liet ik dat doen door medewerkers van de dagbesteding en een gepensioneerde meneer waarmee ik in contact kwam. Mijn winkel De Grote Wolf werd zo geboren.

Iedereen om me heen is net zo enthousiast als ik zelf. Mensen komen steeds meer tot het inzicht dat we met z’n allen zorg moeten dragen voor deze wereld, voor onze kinderen. Ik wil het taboe doorbreken dat we niet altijd nieuw speelgoed hoeven te kopen voor onze eigen kinderen en die van een ander. Het hergebruiken van oerdegelijk duurzaam speelgoed is daarbij een mooie eerste stap. Ook de verhalen die bij het speelgoed horen vinden mijn klanten interessant. Ik vertel altijd waar het vandaan komt en van wie het is geweest. Zo heeft ieder stuk speelgoed een bijzonder eigen verhaal. Ik hoor ook vaak: ‘Dat speelgoed had ik vroeger ook!’ Een herinnering komt zo soms helemaal weer terug. Laatst was er een mantelzorger die voor haar demente patiënte een mooi houten kinderbedje voor een pop aanschafte. Ik sta dan echt met tranen in mijn ogen als ik deze verhalen terug krijg van mijn klanten. Mijn eigen kinderen hebben ook veel houten speelgoed in huis. Maar ik ben zeker geen heilige, mijn dochtertje wilde onlangs ook heel graag zo’n lelijke rubberen squishy. We hebben geruild, ze heeft houten speelgoed waar ze niet meer mee speelt gedoneerd aan de winkel.”

Stem je ook mee om De Grote Wolf verder n het zonnetje te zetten? Stem “Vera Wolf” via deze link –