Facebook

Telegraaf 23 mei 2019
HART VOOR DE ZAAK De Grote Wolf

CIRCULAIR DUURZAAM SPEELGOED
EINDHOVEN – Houten speelgoed een tweede leven geven; dat is wat Vera Wolf-De Groot wil met haar bedrijf De Grote Wolf. “Of een derde of vierde leven”, aldus de onderneemster. “Houten speelgoed is over het algemeen veel duurzamer dan dat van plastic maar als het intensief gebruikt of incompleet is, wordt het toch vaak weggegooid. Dat vind ik zonde.”

Bewuste consumenten brengen hun afgedankte speelgoed nog wel eens naar de kringloop- of tweedehandswinkel maar ook daar belandt het in de prullenbak als het kapot is of er een onderdeel mist. Dat ging Wolf-De Groot – een groot houten speelgoed-fan, zeker sinds de geboorte van haar kinderen – zo aan het hart dat ze het concept van De Grote Wolf bedacht: afgedankt speelgoed wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer opgeknapt zodat er nog jaren mee gespeeld kan worden.
De enthousiaste onderneemster werkt voor haar onderneming samen met verschillende stichtingen met een houtwerkplaats waar het speelgoed wordt opgeknapt maar ook met vrijwilligers die het leuk vinden om hout te bewerken. Daarbij worden de taken niet gedachteloos verdeeld, illustreert Wolf-De Groot. “We werken bijvoorbeeld met een groep ouderen met dementie; dan zorg ik ervoor dat zij speelgoed krijgen om op te knappen waar ze zelf ook herinneringen aan hebben zodat hun geheugen gestimuleerd wordt. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”


De werkplaatsen waar de onderneemster mee samenwerkt, verkopen het speelgoed vaak zelf door. Een ander deel van de opgeknapte objecten, verkoopt Wolf-De Groot in haar werkstudio (die op afspraak open is) en webshop. “Ik doe dit werk niet om er veel aan te verdienen”, vertelt ze. “Mijn missie is om te laten zien dat afval niet bestaat en het taboe op hergebruik te doorbreken.”


Het motto van de onderneemster is ‘samen consuminderen door hergebruik’. “Ik vind het echt zonde dat zoveel mensen nieuw houten speelgoed kopen terwijl er al zoveel mooi speelgoed is gemaakt dat alleen maar een beetje extra liefde nodig heeft om nog jaren mee te gaan“, zegt ze. “Ik hoop te laten zien dat weggooien eigenlijk altijd zonde is en dat je echt niet altijd iets nieuws hoeft te kopen om een mooi cadeau te geven.”