Facebook

Jesper de Vaan – 29 februari 2020 Eindhovens Dagblad

Speelgoedwinkel de Grote Wolf verkoopt alleen ingespeeld en opgeknapt houten speelgoed. Nu gaat de webshop van Vera Wolf ook offline met een fysieke winkel in de Edisonstraat.   

Een buurtbewoner wandelt spontaan binnen om te vertellen dat zijn zoontje helemaal weg is van de aangeschafte xylofoon en al hele concerten weggeeft. Vanaf het moment dat Vera Wolf – meisjesnaam de Groot- begin februari 2020 opende in de Edisonstraat, weten ze haar direct te vinden. “Iedere dag heb ik aanloop.” Wolf zocht vier jaar geleden een nieuwe uitdaging na 17 jaar IT. Een eigen zaak wilde ze al van kleins af aan, het idee voor een webshop in houten speelgoed kwam van haar eigen kinderen, die verzot waren op hun houten treintjes en blokken. Ze merkte dat ze daar op een andere manier mee speelden. “Veel fantasierijker dan met iets dat toet zegt als je erop drukt.” Ze runde de webshop eerst vanuit huis en later vanuit haar studio in Plan-B maar speelgoed wil je zien, voelen en testen, aldus Wolf. In haar winkel in de Edisonstraat kan alles naar hartenlust uitgeprobeerd worden. In 2018 won het initiatief een libelle-ster, die jaarlijks wordt uitgereikt aan vrouwen die zich onderscheiden met maatschappelijk ondernemen.  Omdat de winkel hergebruik stimuleert en mensen helpt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vier speelgoeddokters die een participatieproject volgen bij de gemeente en binnengekomen speelgoed opknappen of verwerken tot iets nieuws.   

Toen ze hoorde over de nieuwe winkelstrip in de Edisonstraat, besloot ze naar Woensel-West te komen. “In dit stukje zitten veel bijzondere winkeltjes en het is een leuke, kinderrijke wijk.” De Grote Wolf, de enige overgebleven houten speelgoedwinkel na het sluiten van De Vlinder vorig jaar, heeft in vier jaar tijd al een vaste klantenschare opgebouwd. Ze ziet de afnemende populariteit van plastic ook terug in onze speelgoedkeuze. “Mensen zijn meer met het milieu bezig en horen over de giftige stoffen in speelgoed van sites als Ali-express. Houten speelgoed is onverwoestbaar en dus veel duurzamer.” Hun motto is consuminderen door hergebruik.

En zo denkt De Grote Wolf aan onze toekomst, al voelt een bezoekje aan de winkel vol stokpaardjes, telramen en poppenhuizen juist heel nostalgisch.